به گزارش خبرگزاری «حوزه»، استاد محسن قرائتی در ادامه سلسله مباحث تفسیری خود با موضوع تفسیر قطره ای به بیان آموزه های آیه 277 سوره بقره پرداخته است.
* آيه
إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ
* ترجمه
همانا كسانى كه ایمان آورده و كارهاى نیكو انجام داده اند و نماز برپا داشته و زكات پرداخته اند، پاداششان نزد پروردگارشان (محفوظ) است و نه ترسى بر آنهاست و نه غمگین مى شوند.
* نکته ها
این آیه، برابر رباخواران كه «كفّار اثیم» هستند، سیماى مؤمنان را ترسیم مى كند كه عمل صالح انجام داده و نماز را بر پاى مى دارند و زكات پرداخت مى كنند تا اشاره به این باشد كه زمینه ى برچیده شدن ربا در جامعه، توجّه به ایمان و عمل صالح و احیاى نماز و زكات است.
مردم چهار گروهند:
1- گروهى ایمان آورده و عمل صالح انجام مى دهند كه اینان «مؤمنانند».
2- گروهى، نه ایمان آورده و نه كار شایسته انجام مى دهند كه اینان «كافرانند».
3- گروهى ایمان دارند، ولى عمل صالح ندارند كه اینان «فاسقانند».
4- گروهى ایمان ندارند، ولى اظهار ایمان مى كنند و در ظاهر كار نیك انجام مى دهند كه اینان «منافقانند».
اگر رباخواران از خدا و مردم بریده اند، امّا در مقابل، كسانى هستند كه اهل ایمان و عمل صالح بوده و از طریق نماز، با خداوند مرتبط مى باشند و با پرداخت زكات با مردم پیوند دارند.
* پيام ها
1- اسلام در كنار مسائل عبادى و فردى، به مسائل اقتصادى و مردمى نیز توجّه دارد. نماز و زكات در كنار هم مطرحند. «اقاموا الصلوة و اتوا الزكاة»
2- ذكر نماز و زكات بعد از عمل صالح، نشانه آن است كه در میان كارهاى شایسته حساب این دو جداست. «عملوا الصالحات و اقاموا الصلوة و اتوا الزكاة»
3- تشویق نیكوكاران به دنبال تهدید بدكاران، یك اصل تربیتى است. «لهم اجرهم عند ربّهم»
4- هوشمند كسى است كه در محاسبات، تنها به موجودى امروز كه در دست دارد ننگرد، بلكه به آینده و ذخیرههایى كه نزد خداوند است توجّه داشته باشد. «عند ربّهم»
5 - پروردگار، به مؤمنانى كه اهل عمل صالح و نماز و زكاتند، نظر ویژه اى دارد. كلمه «ربّهم» اشاره به لطف خاصّ اوست.
6- وعده هاى الهى، انگیزه ى عمل صالح است. «لهم اجرهم عند ربّهم»
7- امنیّت وآرامش واقعى، در سایهى ایمان و عمل صالح و پیوند با خدا و مردم است. «لاخوف علیهم و لا هم یحزنون»
8 - عوامل آرامش، ایمان، عمل صالح، نماز و زكات است. «امنوا و عملوا الصالحات و اقاموا الصلوة و اتوا الزكوة... لاخوف علیهم ولا هم یحزنون»
نظر شما